Technomac » Blogposty » Promienniki podczerwieni do ogródków gastronomicznych

+48 602 137 157 | pn - pt od 10.00 do 18.00 phone icon
30.09.2019
Udostępnij na Facebooku! Tweetnij!

Promienniki podczerwieni do ogródków gastronomicznych

Promienniki podczerwieni do ogródków gastronomicznych

Promiennik ciepła a ogrzewanie komercyjne

Promiennik ciepła to urządzenie, które ogrzewa pomieszczenie poprzez promieniowane podczerwone, zupełnie tak jak słońce. Jest to metoda alternatywna do ogrzewania konwekcyjnego, gdzie ogrzewa się powietrze. Promieniowanie podczerwone ogrzewa bezpośrednio – ściany, stoły, krzesła, ludzi. Ciepło nie unosi się do góry jak w przypadku tradycyjnych metod ogrzewania, zatrzymuje się na obiektach.

Promiennik podczerwieni – zastosowanie

Promienniki podczerwieni wciąż zyskują na popularności. W związku z tym ich zastosowanie jest coraz szersze. Wykorzystuje się je na przykład: na tarasach, balkonach, werandach, w ogródkach zimowych i gastronomicznych, a także – coraz częściej – do ogrzewania restauracji. Restauracje poprzez otwieranie ogródków gastronomicznych zwiększają powierzchnie swoich lokali, a co za tym idzie – odnotowują wzrosty sprzedaży. Polski klimat pozwala jednak właścicielom lokali na zapraszanie klientów do ogródków gastronomicznych tylko przez około 1/3 roku (miesiące czerwiec – wrzesień). Wielu restauratorów zachęca klientów do zajęcia miejsca na zewnątrz na przykład poprzez udostępnianie koców. Dużo efektowniejszym rozwiązaniem jest jednak zakup promiennika ciepła. Dzięki temu ogródki gastronomiczne w niektórych restauracjach funkcjonują przez większość roku albo nawet przez cały rok.

Promiennik ciepła – zalety

Promiennik ciepła ma wiele zalet. Należą do nich między innymi:

  1. realizacja – prosty i szybki montaż,
  2. koszty – niskie straty energetyczne systemu,
  3. stabilność – utrzymywanie stabilnych temperatur w pomieszczeniu,
  4. elastyczność – możliwość ogrzewania strefowego,
  5. szybkość – odczuwalny efekt już po kilku sekundach od uruchomienia urządzenia,
  6. etapowość – możliwość montowania etapowego,
  7. estetyka – delikatne, nastrojowe światło,
  8. ekologiczność – brak emisji gazu, spalin i innych.

Promienniki podczerwieni to innowacyjne rozwiązanie dla wszystkich restauracji, których misją jest dbanie o komfort klienta, a celem – wzrost sprzedaży.